Ce legătură au microbiota intestinală cu Alzheimer și demența?

Într-un studiu recent publicat în revista Mechanisms of Ageing and Development, cercetătorii explorează potențialul preventiv și terapeutic al modulării microbiomului intestinal (GM) în reducerea riscului și îmbunătățirea simptomelor bolii Alzheimer (AD).

Dysbioza intestinală și AD

Dysbioza GM apare din cauza nivelurilor ridicate de organisme bacteriene patogene sau pro-inflamatorii care produc neurotoxine, însoțite de o reducere a organismelor bacteriene protectoare sau anti-inflamatorii care produc compuși neurologici, inclusiv norepinefrină și triptofan. Această dezechilibrare microbiană poate duce la deficiențe cognitive, niveluri ridicate de enterotoxine, lipopolizaharide, trimetilamină N-oxid (TMAO), chemokine și citokine pro-inflamatorii, creșterea depunerii de fibre amiloide, precum și reducerea nivelurilor de chemokine și citokine anti-inflamatorii și acizi grași cu lanț scurt (SCFAs).

Microbiomul intestinal în managementul AD

Microbiota intestinală poate fi modificată prin modificări ale dietei, suplimentare cu probiotice și prebiotice, și anumite terapii, cum ar fi transplantul de microbiotă fecală (FMT). Alte abordări, cum ar fi medicina de precizie, ar putea fi, de asemenea, utilizate.

FMT pentru tratarea AD

FMT se referă la infuziile fecale de la donatori sănătoși către tractele gastrointestinale ale indivizilor bolnavi pentru modularea GM. FMT este o terapie emergentă pentru AD și a fost utilizată cu succes pentru infecțiile cu Clostridium difficile, cu rate de vindecare de aproximativ 90%.

Concluzii

Echilibrul microbiotei intestinale este esențial pentru funcționarea normală a corpului uman. Pacienții cu AD sunt asociați cu semnături microbice distincte. Astfel, restaurarea microbiotei ar putea reduce neurodegenerarea și îmbunătăți funcția cognitivă printre pacienții cu AD. În plus, profilurile microbice intestinale distinctive ar putea ajuta la estimarea riscului de AD. Restaurarea microbiomului intestinal prin modificări ale dietei, suplimentări cu probiotice și FMT ar putea, de asemenea, îmbunătăți cogniția și, ca urmare, oferi strategii terapeutice potențiale pentru tratamentul AD.

sursa

Distribuie acest articol